Chirurgia mainii

Persoanele cu probleme la nivelul functionarii mainilor pot intampina dificultati in activitatea cotidiana, atat in viata de familie, cat si la locul de munca. Acest lucru poate determina sentimente de frustrare si neputinta la nivelul individului, avand un impact mare asupra starii psihice.

Chirurgia mainii este practicata de chirurgi plasticieni specializati, cu o experienta profesionala in spate. Pentru redarea functiilor mainii pierdute in urma accidentelor sau a unor anomalii la nastere, chirurgia mainii se concentreaza pe investigatii si inlaturarea durerilor provenite de la afectiuni ca: sindromul canalului carpian, artrita reumatoida sau maladia Dupuytren.

Sindromul canalului carpian se refera la o afectiune determinata de comprimarea nervului median la nivelul incheieturii mainii (canal carpian). Se manifesta prin dureri, senzatie de furnicaturi, amorteala degetelor, scaderea fortei. Sindromul de canal carpian se asociaza cu mai multi factori: miscari repetitive sau suprasolicitare, retentive de lichide in timpul sarcinii, lezarea nervului in canalul carpian, artrita reumatoida.

Artrita reumatoida afecteaza articulatiile din corp si la nivelul mainii, poate duce la deformarea degetelor si imposibilitatea de a le folosi functional.

Maladia Dupuytren este o maladie debilitanta in care se formeaza benzi groase de tesut fibros (asemanatoare unor cicatrici) la nivel palmar, extinzandu-se uneori si la nivelul degetelor. Aceasta maladie poate duce la limitarea miscarilor si la pozitionarea anormala a degetelor in flexie.

Sunteti un candidat pentru aceasta operatie daca nu aveti alte afectiuni in istoricul medical care poate impiedica vindecarea ranilor, daca nu sunteti fumator si daca puteti urma tratamentul medicamentos prescris de doctor.

Preoperatoriu, veti avea parte de o consiliere din partea medicului chirurg in care veti aborda modul in care va decurge operatia, veti putea impartasi asteptarile dumneavoastra si veti fi informat de efectele operatiei. Trebuie sa fiti constient ca este vorba de o operatie ce prezinta riscuri la fel ca oricare alta operatie.

Operatia poate dura 1-2 ore. Daca pacientului i se face anestezie generala, monitorizarea peste noapte este necesara.
Postoperatoriu, mana va fi bandajata si imobilizata pe o atela daca este necesar. Dupa operatie, fizioterapia este esentiala pentru restabilirea flexibitatii si mobilitatii mainii. Rezultatele operatiei se vor vedea dupa cateva luni de la operatie. In cazul operatiei pentru sindromului canalului carpian, rezultatele s-ar putea sa nu fie vizibile decat dupa mai multe luni. Daca procedura a implicat microchirurgia, primul an este termenul pentru a atinge functionalitatea deplina a mainii.

Aceasta interventie chirurgicala poate sa redea functionalitatea mainii dumneavoastra si o viata optima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *