Otoplastie

Urechile clapauge sau urechile decolate sunt aspect care deformeaza aspectul fizic total a unei persoane si devine o stigma sociala, insotita de comentarii nepotrivite din partea celorlalti.

Otoplastia este interventia chirurgicala prin care aceste deformari ale urechilor, precum si asimetria dintre ele poate fi corectata. Prin otoplastie, se poate reduce marimea urechilor sau se pot corectora orice deformari minore ale acestora.

Fenomenul de urechi clapauge sau decolate afecteaza in principal copii care pot fi afectati de trauma psihice si sociale,in urma integrarii lor in societate. Primele comentarii negative din partea celorlalti copii apar in primele interactiuni de la gradinita si este recomandat ca aceasta interventie sa fie facuta inainte ca micul pacientul sa intre in aceste cercuri sociale si ar fi recomandat ca dorinta acestei interventii sociale sa vina si din partea copilului pentru a asigura o buna cooperare cu cadrele medicale.

Copiii peste 4-5 ani pot fi supusi acestei interventii deoarece aceasta este varsta la care urechile se apropie de marimea care se pastreaza si la varsta adulta. Vârsta este un factor cheie în otoplastie. Este recomandat ca această procedură să fie realizata la o vârsta fragedă. De ce? Pe de o parte, cartilagiul este extrem de maleabil, permiţând astfel o mai mare uşurinţă în conturarea unei noi forme urechii, iar pe de altă parte, copilul se va bucura, pe plan psihologic, de beneficiile unei operaţii plastice.

Otoplastia permite nu doar îndreptarea urechilor, ci şi modelarea sau reducerea mărimii lor. De cele mai multe ori,persoanele adulte recurg la această intervenţie, în combinaţie cu alte operaţii de chirurgie plastică facială. Otoplastia nu modifică capacitatea auditivă, scopul acestei interventii chirurgicale este de a îmbunătăţi cât mai mult posibil aspectul estetic al pacientului, conducând la o armonizare mai bună a urechii, ca mărime şi formă, cu celelalte trăsături ale feţei şi capului.

Este important de luat in considerare faptul ca, în anumite cazuri, este nevoie de retuşare doar la o singură ureche, intervenţia de otoplastie poate fi necesară la ambele urechi, pentru a obţine o înfăţişare simetrică.
Ce presupune otoplastia? Este o interventie chirurgicala cu riscuri mici care se realizeaza prin incizie in spatele urechii, care va fi si singura cicatrice dupa operatie. Operatia se face cu anestezie locala pentru adulti si cu anestezie generala pentru copii.

Postoperator, se recomanda purtarea unei bentite elastice timp de 3 saptamani. Recuperarea postoperatorie se realizeaza prin monitorizarea pacientului timp de 24 de ore. Timp de 90 de zile de la operatie, este interzisa orice tractiune asupra pavilioanelor urechii.

Preoperatoriu, pacientul trebuie sa tina cont sa nu consume apa si mancare dupa miezul noptii inaintea zilei operatiei, sa nu fumeze 2 saptamani inainte si 2 saptamani dupa operatie, sa semnaleze doctorului orice semne de raceala sau gripa, purtarea lentilelor de contact sau proteze dentare. Medicul trebuie informat de istoricul medical si orice boli avute. Nu urmati o cura drastica imediat dupa operatie deoarece poate intarzia recuperarea fizica postoperatorie. La femei, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale.

Otoplastie Timisoara – poze cazuri

One thought on “Otoplastie

  1. Pingback: YesAdvice: Clinica de chirurgie plastica in Timisoara - Yes Timisoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *