Reconstructia sanilor

Reconstructia sanilor reprezinta refacerea sanului in forma lui anatomica dupa ce pacienta a suferit o masectomie (extirparea totala a sanilor) sau sectorectomie (extirparea partiala a tesutului mamar).

In prezent, procedurile medicale de diagnostic si tratament al cancerului mamar sunt extrem de avansate si, daca pana acum, medicii se concentrau doar pe tratarea zonei afectate, acum medicii chirurgic esteticieni actioneaza complementar prin redarea aspectului sanilor sanatosi, ajutand pacienta sa treaca peste trauma bolii si a pierderii unei parti a corpului.

Experienta cancerului poate fi o experienta intensa, dureroasa la nivel fizic si emotional care poate lasa trauma asupra pacientei si un dezechilibru emotional. Prin reconstructia sanilor, pacienta capata incredere in sine, reintra in starea de normalitate si se reintegreaza social. Practic, pacienta poate lasa in urma aceasta experienta dureroasa, efectele fiind vizibile in comportament si in reconstruirea imaginii proprii. De la aspectul fizic pana la recapatarea libidoului sexual, toate aceste aspecte ale vietii pot fi recapatate.

Prin reconstructia mamara postmastectomie se urmareste refacerea volumului sanului si simetrizarea cu sanul contralateral, reconstructia formei si reconstructia complexului areolopapilar.

Utilizarea protezelor mamare si a expandoarelor tisulare este una din metodele de baza in reconstructia sanului postmastectomie si se poate imparti in: reconstructie imediata, atunci cand, in acelasi timp operator, se practica si excizia tumorii si introducerea unui expander sau a unei proteze definitiva. Se recomanda reconstructia imediata deoarece implicatiile socio-psihologice asupra femeilor sunt mai mici, netrecand prin trauma pierderii si constientizarii absentei sanului, a unei parti din corp.

Reconstructia tardiva este cea care se practica la un interval de timp (luni-ani) de la mastectomie. Ea se poate face cu un expander care se tine cateva luni dupa care se inlocuieste cu proteza definitiva.

Preoperatoriu, cu o zi inainte de operatie, pacienta trebuie sa tina cont sa nu consume apa si mancare dupa miezul noptii, sa nu fumeze 2 saptamani inainte si 2 saptamani dupa operatie, sa semnaleze doctorului orice semne de raceala sau gripa, purtarea lentilelor de contact sau proteze dentare. Medicul trebuie informat de istoricul medical si orice boli avute. Nu urmati o cura drastica imediat dupa operatie deoarece poate intarzia recuperarea fizica postoperatorie. Operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale.

In ce consta operatia?

Operatia dureaza 1-3 ore si pacientei I se face anestezie totala. Incizia prin care se introduce proteza se poate face la nivelul vechii cicatrici sau daca reconstructia se face in acelasi timp cu excizia tesutului mamar, echipa de medici va stabili unde va fi facuta cicatricea.

Postoperatoriu, pacienta este monitorizata 24 de ore, perioada in care ii este administrat antibiotic. Tuburile de dren sunt instalate in acest interval pentru a evita formarea hematoamelor. Senzatia de disconfort la nivelul sanilor se face simtita in primele 24-48 de ore, insa se administreaza medicamente antialgice si miorelaxante. La 12 zile, sunt scoase firele si pacienta trebuie sa poarte in primele luni un sutien pentru a mentine noua forma si marime a sanilor.

Desi este mai complicata si reprezinta un efort sustinut atat din partea medicului chirurg, cat si din partea pacientei, efectele benefice psihologice ale pacientei sunt puternice, minimizand durerea, trauma, stigmatul oferit de primul diagnostic al bolii si schimbarilor suferite in urma tratamentelor oncologic si chirurgical urmate de catre aceasta.

Reconstructia sanilor la Timisoara – poze cazuri clinice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *